Autorice larpa “Astra”

delac_kurilic

Autorice projekta su nagrađivane spisateljice fantastične književnosti Ivana Delač, inače psihologinja u osnovnoj školi, i Vesna Kurilić, diplomirana knjižničarka u narodnoj knjižnici. Bave se larpom od 2011. godine, a zajedno pišu i organiziraju larpove od 2013. Obje su dugogodišnje volonterke i suradnice na konvencijama fantastike SFerakon u Zagrebu i Rikon u Rijeci, članice žirija za dodjelu najstarije domaće žanrovske nagrade SFERA te bivše regionalne koordinatorice u međunarodnom književnom projektu NaNoWriMo.

Ivanino područje profesionalnog i privatnog zanimanja uključuje rad s darovitom djecom, razvijanje njihove kreativnosti kroz interaktivne igre, igre uloga i književne natječaje za njihov uzrast (od 2008. vodi godišnji natječaj Društva SFera za znanstvenu fantastiku, za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola). Bavi se proučavanjem derivativnih transmedijskih uradaka (pogotovo fanfictiona, književnog stvaralaštva kojim se bave ljubitelji nekog izvornog umjetničkog djela), te uredničkim radom s autorima koji objavljuju priče fantastične i znanstveno-fantastične tematike u Hrvatskoj (SFeraKonska zbirka, fanzin Parsek). Autorica je višestruko nagrađivanog fantastičnog romana za djecu Pegazari (Knjiga u centru, 2009.) te niza od tridesetak priča objavljivanih od 2007. u tematskim zbirkama. U larpu se najviše zanima za psihološku karakterizaciju likova i psihodramski aspekt igranja uloga.

Vesna od 2001. godine volonterski sudjeluje u programima Gradske knjižnice Rijeka, prvenstveno kroz međunarodno nagrađivani projekt Mladi za mlade. Suosnivačica je i dugogodišnja voditeljica tinejdžerskog čitateljskog kluba Book Café Moljac koji je 2008. godine uvršten na međunarodni popis najboljih knjižničarskih programa za mlade po preporuci udruge IFLA. Bavi se proučavanjem literature za mlade, ponajviše znanstveno-fantastične i fantastične, te organizira i vodi predavanja i tribine na tu temu. Nagrađivana je autorica žanrovskih kratkih priča. U larpu, njeni interesi uključuju teoriju i praksu larpa nordijskog stila te kostimografiju. Na blogu Skirts ‘n’ Wolves (skirtsnwolves.wordpress.com) piše tekstove o larpu, od kojih valja izdvojiti seriju Larping for Couples o larpanju za parove, te savjete za larpere početnike. U planu joj je samostalno objavljivanje priručnika o larpu u ebook formatu.

Dosad su samostalno organizirale kratki komorni larp “Koliba” (izveden nekoliko puta na domaćim konvencijama znanstvene fantastike), te sudjelovale u osmišljavanju i provedbi larpa u sklopu konvencije PoRtaL u Zagrebu i prve epizode zatvorskog larpa “Ćuza”. Za Centar za ženske studije osmislile su i izvele višesatni lov na blago u sklopu obilježavanja rođendana Marije Jurić Zagorke u veljači 2015.

Prošlogodišnji larp “Astra” smatraju svojim najvećim (i najzabavnijim) dosadašnjim pothvatom, te se s veseljem bacaju na nove projekte, prvenstveno kraći larp “Astra: Apokrifija” koji će se održati u ožujku 2015. u Rijeci.

Fotografija: Ivana Delač, 2015.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s