Što je to larp?

Larp – igra igranja uloga uživo (live action roleplay) – je interaktivni okvir koji, kombinirajući metode improviziranog teatra i psihodrame, sudionicima nudi iskustvo uživljavanja u prethodno osmišljene likove, sa svim njihovim karakternim prednostima i manama u kontroliranom okruženju, prema prethodno osmišljenoj priči.

Pervazivnost larpa “Astra” manifestirala se u igranju tijekom dvanaest dana, te u stvarnom fizičkom okruženju grada Zagreba, odnosno igranju na postojećim lokacijama. Sudionici su tijekom trajanja igre bili potaknuti na dokumentiranje svojih aktivnosti – pisanjem te snimanjem audio i video snimki. Po završetku dokumentiranja projekta, rezultati njihovog truda bit će uobličeni u kraći film.

 

Za početnike, zabilježile smo nekoliko osnovnih elemenata koji se pojavljuju u većini larpova:

Likovi – Unaprijed osmišljene osobnosti (slično ulogama u dramaturgiji, te likovima iz književnosti i filma) koje igrači koriste u igri. Ideja je da se kroz trajanje larpa osjećate poput druge osobe (koja vam može, ali ne mora biti slična), te da pokušate vidjeti radnju kroz oči lika. U Astri ste dobili unaprijed napisane likove (pregenerirane, pre-gen), dok se podjednako često događa da sami sastavljate lika. (Naravno, ako vam bilo što ne odgovara kod lika kojeg organizatori napišu za vas, većina nas je prilićno zainteresirana za feedback!)

Pravila – Dok neki larpovi koriste objavljene setove pravila (slično kao Player’s handbook izdanja kod RPG tabletop/pen&paper igara), neki GMovi sastavljaju vlastite, kraće sažetke mehanike koja se koristi tijekom larpa. Pravila za Astru su bila nešto jednostavnija, bez previše matematike, te dovoljno fleksibilna da naglasak stavljaju na roleplaying, odnosno igranje uloge, oživljavanje radnje kroz lika, a ne borbu ili bacanje magije (karakteristično za šumske fantasy larpove). U Hrvatskoj se koristi niz pravila: nešto sitno Amtgard ruleset, prilagođena pravila ConQuesta, set nešto detaljnijh pravila koji su osmislili organizatori kao u TESC larpu i larpovima udruge Ognjeni mač, set fleksibilnih originalnih pravila koja se mogu koristiti za određen tip larpa (Carmen pravila koja se još koriste na Star Wars larpu) i principi “možeš što možeš” koji se baziraju na fair playu i slično. U većini slučajeva, važno je da se snalazite s osnovnim pravilima larpa – da razumijete “in, meta, off” principe, osnove borbe i slično, a za ostale detalje se slobodno obratite suigračima koji te elemente koriste (pojašnjavanje magijskih čini i sl.).

Interakcija u stvarnom prostoru i vremenu – Larp karakterizira korištenje stvarnog prostora i vremena za odigravanje radnje, te sudjelovanje većeg broja ljudi istovremeno. Često se uspoređuje s improviziranim teatrom jer, dok postoje igrači i uloge (iako ne postoji napisani tekst, već samo osnovne crte likova, te sve leži na igračima), ne postoji publika, već samo igrači. Ukratko, svi smo jedni drugima i publika i suigrači.  Zbog tematske prirode Astre (književno-špijunski, k tome još i pervazivni larp), usprkos dijelu komunikacije putem interneta, jedna od najvećih razlika između kompjuterskih RPG-ova i larpa još je više došla do izražaja – druženje uživo.

Zaplet – Dok organizatori (GMovi, od eng. game master – kod nas se koristi se i termin “orgovi”) larpova osmišljavaju osnovni zaplet igre, niti u jednom trenutku ne mogu u potpunosti kontrolirati igru – zbog čega su uključivanje i akcije igrača od presudne važnosti u larpu. Sve što igrač odluči učiniti utječe na igru, i u larpu nerijetko možete promijeniti smjer radnje čisto dobrim odigravanjem određene uloge ili scene. Larpovi tako imaju dvije razine zapleta – onaj početni, koji su osmisliti organizatori, te nepredvidljiv broj alternativnih podzapleta, koji će odigrati igrači. (To je jedna od stvari koje larp i čine toliko zabavnim.)

Naravno,  s obzirom na sve gore napisano, vjerojatno vam je dosad već jasno da je jako, jako teško opisati larp nekome tko ga nije doživio – tako da očekujte da ćete u prvih nekoliko sekundi igre doznati deset puta više nego u nekoliko dana čitanja teorije o larpu. Nadamo se da će vam se svidjeti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s