O larpu “Astra”

Agencija “Astra” je međunarodna špijunska agencija nepoznata široj i užoj javnosti koja upošljava vrhunske tajne agente. Trenutno je u potrazi za novim talentima. Pomnim pregledom baza podataka (policije, zdravstva, HZZ-a…) i višetjednim praćenjem izdvojeni ste vi, kandidati koji iskazuju visok potencijal za postajanje agentima. Stoga vam je “Astra” pristupila i ponudila vam sudjelovanje u selekcijskom postupku nakon kojeg će biti izabrano par najboljih kandidata, te će im biti ponuđeno radno mjesto elitnog agenta.

Jeste li spremni prihvatiti izazov?

Dobrodošli na službene stranice pervazivnog larpa “Astra” u organizaciji Ivane Delač i Vesne Kurilić! Larp se održao od 15. do 26.10.2014.g. u Zagrebu. U organizaciji su sudjelovale dvije voditeljice, te određen broj vanjskih suradnika, zbog čega zahvaljujemo što je većina igrača ozbiljno shvatila svoju prijavu.

Larp “Astra” je bio špijunsko-književni pervazivni larp, s elementima nadnaravnog i naglašenim ARG aspektom (alternate reality game – info). Voditeljice larpa ujedno su i njegove autorice, inače nagrađivane domaće spisateljice i zaljubljenice u larp. Likovi su bili unaprijed napisani za igrače, a pervazivnost larpa najočitija je bila u tome što se igrao tijekom dvanaest dana (od srijede do sljedeće nedjelje) u Hrvatskoj, diljem grada Zagreba i u neposrednoj okolici.

Sudjelovanje u larpu bilo je potpuno besplatno. (Ne, to ne znači da ćete dobiti nadoknadu putnih troškova tramakanja po gradu – ali to znači da ne postoje nikakve kotizacije.)

Broj igrača bio je strogo ograničen – zaustavili smo se na 28, ali postojala je mogućnost odigravanja epizodne uloge, pogotovo za one kojima se koncept “Astre” sviđao, ali nisu se imali vremena posvetiti larpu kroz dvanaest dana trajanja igre, te za one koji nisu mogli biti u Zagrebu u cijelom terminu.

U igri, svi su stalni igrači bili kandidati za radno mjesto agenta u agenciji “Astra”. U sklopu selekcijskog postupka, svaki su dan dobivali svoj dnevni zadatak. Ingame status svi su igrači davali do znanja nošenjem bedža (dobivenog od organizatorica) na vidljivom mjestu, a zadaci su biti raznovrsni i što je moguće više prilagođeni interesima igrača, sukladno ulaznom upitniku.

Tijekom larpa igračima smo bile na raspolaganju za sve offgame probleme, pitanja ili nejasnoće. S obzirom da se radilo o špijunskom larpu, početna tajnost je bila nužna, pa smo igrače zamolili da o svojoj prijavi za ovaj larp ne govore nikome (osim svojim partnerima/partnericama).

Rezultati i sažetak larpa “Astra” predstavljeni su u Rijeci, u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka, povodom Mjeseca hrvatske knjige 2014., te u Zagrebu, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, povodom Dana Marije Jurić Zagorke 2014.

Ako vas zanima predstavljanje “Astre” i načina na koji se larp može koristiti, u sklopu zabave, za promicanje književnosti i umjetnosti, uvijek smo zainteresirane za suradnju – javite nam se!

U ožujku 2014. održan je višesatni spin-off “Astre” u Rijeci, “Astra: Apokrifija”. Više o njemu pročitajte ovdje.

Larp “Astra” nagrađen je najstarijom domaćom žanrovskom nagradom SFERA za posebno ostvarenje u 2014. godini, te je bio nominiran za ESFS nagradu “Spirit of Dedication” u 2015. godini.

Za sva pitanja, komentare i slično dostupne smo putem organizacijske email adrese – astralarp@gmail.com.

Vaše GM-ice,

Ivana Delač & Vesna Kurilić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s